TALENT LATENT 2018

Luján Agustí

Buenos Aires, Argentina, 1986

Diablos de Cuajinicuilapa
2017

A l’oest de Mèxic, més concretament, a la Costa Chica, hi ha la regió afromexicana, sorgida durant el procés de colonització, quan els espanyols hi van dur persones africanes com a esclaus, les quals es van anar assentant a la zona. Durant les jornades de temps lliure que els seus hisendats els atorgaven, els esclaus sortien a fer celebracions i a dansar. Eren dies en què podien reprendre els seus costums i tradicions d’arrel africana, que anaven perdent a poc a poc en veure’s obligats a assimilar la forma de vida dels seus amos.

La dansa dels dimonis és un ritual dedicat al déu negre Ruja, a qui honraven i demanaven ajuda per alliberar-se de les seves dures condicions de treball. És un ball de rebel·lió i protesta, manifestació de la força cultural que els afrodescendents tenien reprimida. L’església no acceptava que els esclaus tinguessin dret a fer festa, raó per la qual se’ls prohibia honrar el sants i Déu. Només podien ballar al diable, i així ho van fer a través de les màscares durant generacions. Els sons i les coreografies que es realitzen reflecteixen el sincretisme de la cultura afro i la indígena, el qual va donar lloc a una tradició que encara perdura.

Aquesta sèrie forma part d’un projecte més ampli anomenat Itotia (dansar en nawa), que va començar el 2016 i en què Agustí explora visualment el sincretisme mexicà aplicat a les danses emmascarades.

Web