Sobre SCAN

 

L’SCAN Tarragona és un festival internacional de fotografia organitzat per l’Ajuntament de Tarragona amb la complicitat del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Ensems compta amb la inestimable col·laboració de la Diputació de Tarragona, el Port de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i tota una àmplia xarxa d’institucions i entitats locals públiques i privades.

Les dues primeres edicions van tenir lloc el 2008 i 2009 sota la direcció de Mariona Fernández i l’acompanyament d’un nombrós grup d’experts. La voluntat era oferir un espai de pensament i creació entorn de la fotografia més emergent i, en aquest sentit, activitats com l’exposició Talent Latent, que s’erigia dins el festival com a programa preferent per divulgar l’obra dels artistes més joves, així com les II Jornades Catalanes de Fotografia i el simpòsium Instantànies de la Teoria de la Fotografia, esdevenien rellevants en aquells primers anys.

A partir de 2010, l’SCAN passà a ser una biennal. La Fundació Forvm, amb David Balsells i Chantal Grande al capdavant, n’assumí la direcció, i Josep Rigol la coordinació general. Es consolidà el Talent Latent i el 2012 se celebrà la primera trobada professional Full Contact entre artistes emergents i agents del món de l’art. Ambdós programes esdevindrien els pilars principals sobre els quals se sustentaria l’SCAN fins al 2018. En la darrera edició de 2020, Chantal Grande i Jesús Vilamajó s’encarregaren de comissariar l’SCAN Review: una versió reduïda i adaptada a la realitat sobrevinguda per la COVID-19.

Així, arribats al 2022, ens disposem a engegar la novena edició de l’SCAN, i ho farem, indestriablement, com a cultura activa i responsable que som, en el marc d’una societat convulsada per la realitat: la guerra a Ucraïna, la pandèmia, les crisis econòmiques, l’increment de la desigualtat, la destrucció del medi ambient… I esclar, a tot això no hi podem restar indiferents. I més quan sabem del cert que el saber que adquirim com a individus i com a col·lectiu l’aconseguim ineludiblement mitjançant la intermediació de les imatges (sempre interessades) emeses i anunciades pels mitjans de comunicació i les xarxes socials. 

Per tant, si l’SCAN empeny tossut la fotografia i la hibridació d’aquesta amb altres disciplines, cap a explorar noves formes d’expressió en un terreny que és inabastable i infinit, el de l’art; nogensmenys, invoca peremptòriament a fotògrafs i públic a fomentar i acollir una cultura visual que es perpetuï, sobretot, com a un espai plural i obert a tothom des d’on s’exciti tant la imaginació més transgressora com la reflexió crítica.

L’equip

Direcció artística
Jesús Vilamajó

Coordinació
Cultura de l’Ajuntament de Tarragona
Jordi Abelló

Producció
Helena Costa

Comunicació i premsa
Laia Marín

Comunicació i premsa
Ajuntament de Tarragona
Carlota Vendrell González
Mariona Llort

Disseny gràfic
Jordi Ortiz

Disseny web
Pàkaru

Correcció i traducció de textos
B2B Translation

Fotografies cartell
De la sèrie Get Ready. © Marcel Pey (2021)

Patrocinadors / Col·laboradors

Organitza
Ajuntament de Tarragona

Col·laboren
Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
Diputació de Tarragona
Port de Tarragona

Mèdol. Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona
Museu d’Art Modern de Tarragona – MAMT
Escola d’Art i Disseny de Tarragona – EADT
Universitat Rovira i Virgili – URV
Biblioteca Pepita Ferrer
Centres Cívics de Tarragona
Espai Kesse
Teatret del Serrallo
REC – Festival Internacional de Cinema de Tarragona
Espai del Pàrquing
La Grey Tarragona – Galeria
Museu Nacional Arqueològic de Tarragona