Sobre SCAN

L’equip

Direcció artística
Jesús Vilamajó [Cultura i Més]
direccio@scan.cat

Coordinació
Jordi Abelló
jabellov@tarragona.cat

Producció
Helena Costa
produccio@scan.cat

Comunicació i premsa
Laia Marin
comunicacio@scan.cat

Imatge gràfica
Disseny catàleg Talent Latent
Jordi Ortiz

Disseny web
Disseny programa de mà
Pàkaru, estudi creatiu

Disseny espai Full Contact
Elba Romero Fajardo

Correcció i traducció de textos
B2B Translation

Impressió còpies
Laboratoris EGM

Imatge del cartell
Marcel Pey

Direcció tallers Biblioteca Pepita Ferrer
CliCme

Comissariat

Comissari Talent Latent
Sema D’Acosta

Comissaris Full Contact
Semíramis González
Frederic Montornés

Comissària Photobooks
Natasha Christia

Comissària SCAN Diàlegs
Alexandra Laudo

Comissari Ruta SCAN
Ramon Aloguín Pallach

Patrocinadors / Col·laboradors

Organitza
Ajuntament de Tarragona

Col·laboren
Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
Diputació de Tarragona
Port de Tarragona – Teatret del Serrallo
Universitat Rovira i Virgili – URV
Mèdol. Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona
Museu d’Art Modern de Tarragona – MAMT
Escola d’Art i Disseny de Tarragona – EADT
Biblioteca Pepita Ferrer
Demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC)
EGM

Espai Turisme. Ajuntament de Tarragona
Biblioteca Pública de Tarragona
Pàrquing
La Grey, espai de creació contemporània
Personal Galeria Tarragona
Centres Cívics de Tarragona
Espai Kesse
Associació Bloc 23
Associació Onada
Clavoardiendo

 

L’SCAN Tarragona és un festival internacional de fotografia organitzat per l’Ajuntament de Tarragona amb la complicitat del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Ensems compta amb la inestimable col·laboració de la Diputació de Tarragona, el Port de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i tota una àmplia xarxa d’institucions i entitats locals públiques i privades.

Les dues primeres edicions van tenir lloc el 2008 i 2009 sota la direcció de Mariona Fernández i l’acompanyament d’un nombrós grup d’experts. La voluntat era oferir un espai de pensament i creació entorn de la fotografia més emergent i, en aquest sentit, activitats com l’exposició Talent Latent, que s’erigia dins el festival com a programa preferent per divulgar l’obra dels artistes més joves, així com les II Jornades Catalanes de Fotografia i el simpòsium Instantànies de la Teoria de la Fotografia, esdevenien rellevants en aquells primers anys.

A partir de 2010, l’SCAN passà a ser una biennal. La Fundació Forvm, amb David Balsells i Chantal Grande al capdavant, n’assumí la direcció, i Josep Rigol la coordinació general. Es consolidà el Talent Latent i el 2012 se celebrà la primera trobada professional Full Contact entre artistes emergents i agents del món de l’art. Ambdós programes esdevindrien els pilars principals sobre els quals se sustentaria l’SCAN fins al 2018. En la darrera edició de 2020, Chantal Grande i Jesús Vilamajó s’encarregaren de comissariar l’SCAN Review: una versió reduïda i adaptada a la realitat sobrevinguda per la COVID-19.

Així, arribats al 2022, ens disposem a engegar la novena edició de l’SCAN, i ho farem, indestriablement, com a cultura activa i responsable que som, en el marc d’una societat convulsada per la realitat: la guerra a Ucraïna, la pandèmia, les crisis econòmiques, l’increment de la desigualtat, la destrucció del medi ambient… I esclar, a tot això no hi podem restar indiferents. I més quan sabem del cert que el saber que adquirim com a individus i com a col·lectiu l’aconseguim ineludiblement mitjançant la intermediació de les imatges (sempre interessades) emeses i anunciades pels mitjans de comunicació i les xarxes socials. 

Per tant, si l’SCAN empeny tossut la fotografia i la hibridació d’aquesta amb altres disciplines, cap a explorar noves formes d’expressió en un terreny que és inabastable i infinit, el de l’art; nogensmenys, invoca peremptòriament a fotògrafs i públic a fomentar i acollir una cultura visual que es perpetuï, sobretot, com a un espai plural i obert a tothom des d’on s’exciti tant la imaginació més transgressora com la reflexió crítica.