Photobooks SCAN

This Story Will Never Get Finished

Inauguració de lexposició
Dijous 14 de desembre de 2023 a les 19 h

Dates de lexposició
Del 15 de desembre de 2023 al 18 de febrer de 2024

Horari
De dimarts a divendres de 10 a 18 h
Dissabtes de 10 a 14 h i de 16 a 18 h
Diumenges i festius d’11 a 14 h
Dilluns tancat

Lloc
Museu d’Art Modern de Tarragona 
C. de Santa Anna, 11
43003 Tarragona

Com arribar-hi

Visites comentades a lexposició a càrrec de la comissària
Divendres 12 de gener de 2024 a les 19 h
Divendres 9 de febrer de 2024 a les 19 h

Informació
Accés per a persones amb mobilitat reduïda
*Per a algunes de les activitats cal fer la inscripció a hola@scan.cat

Comissària
Natasha Christia

Organitzen
Museu d’Art Modern de Tarragona
Diputació de Tarragona
SCAN Tarragona

logoDiputacioMuseu2
This Story Will Never Get Finished

Fotografies: Laura BEN-HAYOUN. À la moindre étincelle c’était l’explosion. Epg, Francia, 2022

Download in English

This Story Will Never Get Finished

El Mediterrani ocupa una posició central a “This Story Will Never Get Finished”. L’exposició, que recull una trentena de fotollibres internacionals, opera com una empremta vivent de narratives, imaginaris, veus o, fins i tot, records autobiogràfics sobre el mar Mediterrani i la traça cultural i humana.

En el context de la fotografia, el terme rastre denota una “marca, senyal o evidència d’una presència, existència o acció anterior d’alguna cosa”; un “vestigi”. També es pot referir a un fragment o una impressió que s’ha deixat enrere involuntàriament i, de vegades, a una “inscripció”, una “petjada”, una “marca de mort” o un “element auràtic”.

De manera similar a “This Story Will Never Get Finished”, es diposita a la sala una sèrie de publicacions, que ens conviden a desenterrar episodis dispersos d’una faula tentacular inacabada que encara ens persegueix i, per extensió, les narratives fotogràfiques que produïm. Del sud al nord, de l’est a l’oest, i viceversa, correspondrà a una lectura multidireccional desxifrar els buits, les discontinuïtats i les veus mudes, silenciades o infrarepresentades.

Els fotollibres de la instal·lació es mostren juntament amb una sèrie de guies de viatge del segle XX, un gènere de publicació que rarament s’associa a la història del fotollibre. Junts reforcen un ecosistema de trobades que respon a la vitalitat d’un mar que l’historiador Fernand Braudel ha anomenat el “continent líquid”. Alhora, desafien la concepció grecoromana del Mediterrani com a zona de contacte incessant i entitat culturalment homogènia, així com els binomis d’est-oest i sud-nord, perpetuats per la literatura de viatge. En canvi, criden l’atenció sobre la necropolítica d’una regió geopolítica que actualment està regida per línies costaneres sobiranes, controls migratoris i el neocolonialisme.

Formulada com una guia de la subalternitat, “This Story Will Never Get Finished” exposa els rastres persistents i mutants d’una història encara pendent de tornar a explicar, des de l’antiguitat fins als temps postcolonials. Perquè “tot allò que ha existit existirà sempre. Res no s’esvaeix, res no mor”.

Comisariat: Natasha Christia