Balazos, grafitos y temple

Julián Barón

Dates de l’exposició:

Del 18 de novembre de 2022 al 8 de gener de 2023

Lloc:

La Grey, espai de creació contemporània
Carrer Sant Llorenç, 3.
43003 Tarragona

Horari:

Dimarts, dijous i divendres, de 17 h a 19 h
Per altres horaris i visites concertades:
Tel. 675963267

Informació:

Visita comentada amb la presència de l’artista
3 de desembre de 2022 a les 19 h
La Grey, espai de creació contemporània

Artista:
Julián Barón

Entrada gratuïta
Accessible a persones amb mobilitat reduïda

Organitza:

La Grey, espai de creació contemporània
SCAN Tarragona

La_grey

En una antiga fàbrica abandonada al baix Aragó, les parets encara tenen memòria. Inscrita en uns murs que amb prou feines s’aguanten drets, els traços de grafit encara romanen com a petjada dels qui durant la Guerra d’Espanya van ocupar aquest enclavament com a caserna. Les seves històries, traduïdes en dibuixos i anotacions, coberts amb tremp, ens parlen de la vida d’un grup de milicians republicans assentats allà que van utilitzar aquestes parets com a llibretes —o llenços— per abocar les seves inquietuds, pors, desitjos i ocurrències.

Aquesta és un nou projecte de Julián Barón, en el qual l’artista pren contacte amb una memòria detinguda. Localitza aquest enclavament, s’hi endinsa i s’hi aproxima amb una mirada arqueològica per registrar les inscripcions en els murs i rescatar així un inconscient oblidat i ocultat. A les seves imatges, la nostra visió es mimetitza amb el mur i el travessa, utilitzant tècniques de fotografia d’infrarojos per captar el dibuix subjacent, vídeos d’otoscopi del recorregut de les bales entrant a les parets i fotogrametria per realitzar una reconstrucció digital de l’espai.

Julián Barón (Castelló de la Plana, 1978) és fotògraf, docent i impulsor de projectes que empren la imatge com a eina social de pensament. Ha treballat com a professor de desenvolupament de projectes fotogràfics a Blank Paper Escuela Online, València i Castelló. En els seus projectes manté una voluntat permanent de plantejar perspectives capaces de contribuir a afeblir la rígida imaginació col·lectiva i a qüestionar els discursos oficials que construeixen la memòria, la història i la identitat mitjançant la imatge. En els últims anys, s’ha involucrat en la creació i coordinació de projectes, tallers o laboratoris d’idees amb perfil pedagògic i col·laboratiu com Horizon, imagenred.org, Contrataller, El blat, alimentació col·lectiva, THE CAGE, Carpetas o Ser libro.

www.julianbaron.es