Estudio elemental del Levante

Ricardo Cases

Sol (2017) © Ricardo Cases

El porqué de las naranjas (2014) © Ricardo Cases

Estudio elemental del Levante (2018) © Ricardo Cases

El Llevant de Ricardo Cases és un univers fet de llum, sorpresa, precarietat i caos. Un país sense regles, inestable, fascinant i al·lucinatori, que, d’alguna manera, condensa l’esperit de l’Espanya contemporània.

Ricardo Cases (Oriola, 1971) és un dels caps de pont de la renovació que han col·locat Espanya als mapes de la fotografia contemporània mundial al tombant de segle. Bregat en el fotoperiodisme, el seu contacte amb el col·lectiu Blankpaper a mitjan dècada del 2000 i la passió compartida i retroalimentada per la fotografia van encendre la flama d’una cascada de creació libèrrima. Des dels primers treballs, la seva personalíssima obra és plena de radicalitat, vitalitat i humor, i impregnada d’una mirada antropològica i, en última instància, tendra vers els seus subjectes, sempre representants involuntaris de l’espanyolitat. Fotògraf intuïtiu, va anar polint els seus procediments fins que va aconseguir avançar-se a si mateix i caçar veritats que potser va tardar mesos a desxifrar. La seva obra més recent vola més amunt, sofisticant el llenguatge i assumint molts més riscos artístics, però sense perdre mai el fons lúdic, la capacitat de sorpresa i l’entusiasme per la fotografia (i la vida en el sentit més ampli) entesa com un joc.

En tots aquests anys de treball, la seva fascinació crítica però sincera pel món ibèric ha anat creant, al laboratori a escala que constitueix l’horta llevantina, un imaginari complex que conté les claus d’Espanya, però, sobretot, les claus de l’espanyol. Després de ser guardonat amb el premi de Cultura de la Comunitat de Madrid el 2017, aquesta és la primera ocasió que tenim per contemplar una mostra tan extensa i coherent de la seva obra. El conjunt dels treballs Paloma al aire, Podía haberse evitado, Estudio elemental del Levante, Sol i El porqué de las naranjas constitueix un poderós corpus simbòlic que configura l’univers del Llevant com a un lloc colorit, anàrquic, salvatge i desconcertant, però absolutament reconeixible per a qualsevol espanyol. Benvinguts a aquest inquietant País de les Meravelles.

Text: Luis López Navarro

Comissària Fundació Forvm per la fotografia: Chantal Grande

Comissari Estudio elemental del Levante: Horacio Fernández ha ideat l’exposició Estudio elemental del Levante realitzada al Canal d’Isabel II de Madrid aquest passat estiu.

EXPOSICIÓ

Del 18 d’octubre al 9 de desembre 2018
Inauguració: 18 d’octubre 2018 a les 19.30 h

Fundació Forvm per a la Fotografia
Carrer d’en Granada 11
43003 Tarragona

Tel.:977 223 118

info@fundacioforvm.com

Horari
De dimarts a divendres, d’11 a 13 h i de 18 a 20 h
Dissabtes i diumenges, d’11 a 14 h
Dilluns tancat

Organitza: Fundació Forvm per a la Fotografia – SCAN Tarragona

VISITA GUIADA

Dijous 29 de novembre de 2018
A les 18 h

Visita guiada a l’exposició Estudio elemental del Levante a càrrec Chantal Grande, directora artística del festival SCAN Tarragona

Fundació Forvm per a la Fotografia
Carrer d’en Granada 11
43003 Tarragona

info@scan.cat

Organitza: Fundació Forvm per a la Fotografia – SCAN Tarragona