TL – María Svarbová

TALENT LATENT

MARÍA ŠVARBOVÁ (Eslovàquia, 1988)
In the swimming pool

Švarbová es mou en el camp del que podríem considerar com un neopictorialisme exquisit. Fa servir un llenguatge que no pretén ser realista ni cru, sinó que està deliberadament suavitzat i poetitzat i només busca codis d’harmonia i bellesa formal evidents i amables. Però, no ens confonguéssim, les escenes que esteu veient tampoc no són precisament unes castanyoles, no hi ha ni un bri d’alegria en el que ens mostren aquestes tristes (tot i que boniques) piscines. Són imatges distants i neutres, callades, educades, ordenades.

Les molt cuidades escenografies de Švarbová tenen un magnetisme visual (a cops, gairebé oníric) del qual es destil·la un cert aroma retrofuturista. Són escenes simples, pures, essencials, netes, pulcres (gairebé esterilitzades) i que busquen geometria, disciplina, equilibri. És, a més a més, una estètica tan precisa i controlada com d’una aparença finalment naïf. Tot està despullat del que sigui excessiu.

Les imatges estan descromatitzades i suavitzades, pacificades. Els personatges se’ns presenten com a deshumanitzats, en haver estat fotografiats quiets en una coreografiada actitud distant, hieràtica i no emocional (sense gests). Són com perfectes maquetes d’éssers humans. Tan freds com les rajoles de la pica.

© María Švarbová

c-maria-svarboda


c-maria-svarboda